Orlen: Rada nadzorcza odwołała ze stanowiska prezesa Daniela Obajtka

Rada nadzorcza Orlenu odwołała ze stanowiska prezesa Daniela Obajtka z upływem 5 lutego 2024 roku - podała spółka w komunikacie.

Publikacja: 01.02.2024 10:56

Prezes Orlenu Daniel Obajtek

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek

"Rada nadzorcza spółki, po zapoznaniu się z pismem prezesa zarządu ORLEN Pana Daniela Obajtka, w którym oświadczył, że +oddaje się do dyspozycji rady nadzorczej, w zakresie sprawowanej funkcji+, postanowiła odwołać Pana Daniela Obajtka z Zarządu ORLEN z upływem dnia 5 lutego 2024 roku" - napisano.

W komunikacie prasowym Orlen podał, że prezes Obajtek w środę, 31 stycznia 2024 r., zgodnie z wcześniejszymi deklaracjami, oddał się do dyspozycji rady nadzorczej spółki w związku ze zmianą podejścia akcjonariusza dominującego i zmianą polityki dotyczącej dalszego rozwoju koncernu.

W rozmowie z Radiem Zet Daniel Obajtek powiedział, że oddał się do dyspozycji rady nadzorczej i nawet jeśli nie zostanie odwołany, to sam złoży dymisję. "To jest sprawa honorowa" - powiedział.

Daniel Obajtek: Oddałem się do dyspozycji rady nadzorczej, dziś zapadną decyzje

Kim jest Daniel Obajtek? Od wójta Pcimia do prezesa Orlenu

Daniel Obajtek był prezesem zarządu i dyrektorem generalnym Orlenu od 6 lutego 2018 roku. Wcześniej pełnił funkcję prezesa zarządu Grupy Energa. W latach 2016–2017 kierował Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Od lipca 2016 do lutego 2018 był członkiem rady nadzorczej spółki LOTOS Biopaliwa. Od czerwca 2016 do lutego 2018 był przewodniczącym rady nadzorczej DALMOR S.A

Karierę zaczynał jako wójt Pcimia, gdzie od 2002 roku był radnym. Na wójta został wybrany w 2006 r., uzyskując ponad 55% głosów. Wtedy nie był związany z żadną partią polityczną. W 2010, już jako członek Prawa i Sprawiedliwości, wygrał wybory zdobywając 86,6% głosów.

W 2013 roku Obajtek został zatrzymany przez Centralne Biuro Śledcze Policji pod zarzutem m.in. przyjęcia korzyści majątkowej w wysokości 50 tys. zł i współdziałania ze zorganizowaną grupą przestępczą kierowaną przez Macieja C. “Prezesa”. prokuratura wnioskowała o areszt, ale sąd nakazał jego zwolnienie.

30 października 2013 do Sądu Okręgowego w Sieradzu wpłynął akt oskarżenia przeciwko ośmiu osobom działającym w grupie „Prezesa”, wśród których znalazł się Daniel Obajtek. Prokuratura Okręgowa w Piotrkowie Trybunalskim wycofała we wrześniu 2016 akt oskarżenia. W połowie lutego 2017 śledztwo z wątkiem Daniela Obajtka przejęła od prokuratury w Piotrkowie Trybunalskim Prokuratura Krajowa i przekazała je do małopolskiego wydziału zamiejscowego Prokuratury Krajowej. We wrześniu 2017 śledztwo wobec Daniela Obajtka umorzono.

Obajtek został prezesem Orlenu 6 lutego 2018 r.

Grupa Orlen zarządza rafineriami w Polsce, Czechach i na Litwie, prowadzi działalność detaliczną w Europie Środkowej, wydobywczą w Polsce, Norwegii, Kanadzie i Pakistanie, a także zajmuje się produkcją energii, w tym z OZE i dystrybucją gazu ziemnego. W ramach budowy koncernu multienergetycznego spółka sfinalizowała przejęcia Energi, Grupy Lotos oraz PGNiG. Jej skonsolidowane przychody ze sprzedaży sięgnęły 277,56 mld zł w 2022 r. Spółka jest notowana na GPW od 1999 r.; wchodzi w skład indeksu WIG20.

Surowce i paliwa
KGHM produkuje więcej miedzi i mniej pozostałych metali
Surowce i paliwa
Wyciskanie krótkich pozycji na miedzi wstrząsnęło światowym rynkiem