„Zarząd także powziął informację o rezygnacji Piotra Osieckiego z członkostwa w radzie nadzorczej firmy – tym samym nie pełni on już żadnych funkcji w organach statutowych spółki" – podkreśla Altus.

„Jednocześnie pragniemy zapewnić naszych inwestorów, klientów oraz kontrahentów, że wszelkie procesy i operacje w spółce, w tym zwłaszcza bieżąca obsługa naszych klientów, przebiegają w nieodbiegającym od najlepszych standardów trybie. Zarząd podkreśla również fakt, że Altus TFI jest podmiotem nadzorowanym przez Komisję Nadzoru Finansowego, a jego publiczny charakter sprawia, że wszelkie informacje, mające znaczenie dla Inwestorów, są publikowane w trybie przewidzianym prawem i zapewniają pełną i transparentność sytuacji spółki" – podaje spółka w oświadczeniu.

Zarząd TFI przypomina w oświadczeniu o tzw. białej księdze, opublikowanej kilka tygodni temu i dotyczącej transakcji EGB. „Jesteśmy przekonani, z?e postawione zarzuty sa? bezpodstawne, a Piotr Osiecki i Jakub Ryba nie popełnili żadnego przestępstwa. Obaj są osobami o nieposzlakowanej reputacji i dołożą wszelkich starań, by sprawę wyjaśnić i zostanie ona ostatecznie wyjaśniona i umorzona.

Jednocześnie informujemy że Piotr Osiecki i Jakub Ryba zgodzili się na publikowanie pełnego nazwiska i wizerunku" – wyjaśnia Altus. Piotr Osiecki jest współzałożycielem Altusa.