– Podjąłem decyzję o dokonaniu przeglądu dotychczasowych stanowisk – mówi dr hab. Mariusz Jerzy Golecki, Rzecznik Finansowy. – Ze względu na wagę zagadnienia nie wykluczam zmiany stanowiska w odniesieniu do poszczególnych zagadnień, także mając na uwadze najnowsze orzecznictwo sądów powszechnych, Sądu Najwyższego oraz Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej – zaznacza. Dodaje, że biuro szczególny nacisk w prowadzonych pracach położy na skutki proponowanych rozstrzygnięć dla systemu prawnego.

Rzecznik Finansowy rozpoczął prace nad stanowiskiem, o które poprosiła go Izba Cywilna Sądu Najwyższego (oprócz Rzecznika Finansowego skierowano takie wnioski także do Narodowego Banku Polskiego, Komisji Nadzoru Finansowego, Rzecznika Praw Obywatelskich i Rzecznika Praw Dziecka). Po wczorajszym posiedzeniu skład całej Izby Cywilnej Sądu Najwyższego podjął decyzję o odroczeniu wydania uchwały, wniosek o opinie argumentował wzięciem pod uwagę „społecznej i gospodarczej doniosłości zagadnień przedstawionych mu do rozstrzygnięcia".