Nextbike Polska: Były prezes wraca na stanowisko

Akcje notowanego na rynku alternatywnym Nextbike Polska w środę zniżkowały o blisko 17 proc., do 7,5 zł za walor. Spółka ogłosiła zmiany w zarządzie.

Publikacja: 13.08.2020 05:00

Nextbike Polska: Były prezes wraca na stanowisko

Foto: parkiet.com

Decyzją rady nadzorczej przez trzy miesiące funkcję prezesa pełnić będzie przewodniczący rady nadzorczej Tomasz Wojtkiewicz. Do tego rada powołała do zarządu Konrada Kowalczuka jako dyrektora finansowego. Co ciekawe, Wojtkiewicz zajmował to stanowisko w latach 2012–2018 i wprowadzał firmę na NewConnect.

– Chcemy efektywnie wykorzystać czas, który mamy zgodnie z zawartą z bankami umową standstill (umowa zawierana pomiędzy dłużnikiem a jego wierzycielami podczas restrukturyzacji – red.) – komentuje Wojtkiewicz. – W tym okresie czeka nas dogłębna analiza sytuacji oraz opracowanie i realizacja całego szeregu kluczowych zadań, których celem jest opracowanie i doprowadzenie do przyjęcia planu restrukturyzacji zadłużenia i biznesu spółki – dodaje. Problemy grupy Nextbike Polska rozpoczęły się w związku z niedotrzymywaniem terminów realizacji kontraktu w Trójmieście przez spółkę NB Tricity. Na początku czerwca rozpoczęło się przyspieszone postępowanie układowe. paan

Artykuł dostępny tylko dla subskrybentów parkiet.com

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji Parkiet.com

Zyskaj pełen dostęp do analiz, raportów i komentarzy na Parkiet.com