IMPEL [IPL] cz. II
Kundel-Invest.
Młodszy chorąży
Ostrzeżenia: 0/5
Powrót do góry
Wysłany: Czw, 10 Kwi 2008, 18:27
norton napisał: IMPEL - Umowy z Telekomunikacją Polską S.A. na łączną wartość umowy znaczącej ( 24 / 2008 )
Treść raportu:
Zarząd Impel S.A. zawiadamia o powzięciu w dniu wczorajszym informacji o podpisaniu w dniu 14 stycznia 2008 roku przez Impel Security Polska Sp. z o.o. (Spółka w 100% zależna od Emitenta) z Telekomunikacją Polską S.A. z siedzibą w Warszawie trzech umów w zakresie świadczenia usług ochrony osób i mienia w województwach: podlaskim, małopolskim i warmińsko-mazurskim. Umowy podpisano na czas nieokreślony. Łączna szacunkowa wartość umów, na przestrzeni 5 lat, wynosi 22,46 mln złotych. Umową o największej wartości jest umowa dotycząca świadczenia usług ochrony osób i mienia w województwie małopolskim. Umowa została zawarta na czas nieokreślony, a jej szacunkowa wartość, na przestrzeni 5 lat, wynosi 10,81 mln złotych. Warunki umowy nakładają na spółkę odpowiedzialność odszkodowawczą za niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązań z nich wynikających. Wartość możliwych do nałożenia kar umownych może wynieść do 25% rocznego wynagrodzenia z umowy. Pozostałe warunki nie odbiegają od standardów rynkowych stosowanych w umowach tego typu. Podpisanie umów jest wynikiem wygranych przez Impel Security Polska Sp. z o.o. przetargów i oznacza kontynuację realizacji poprzednio obowiązujących umów, o których wypowiedzeniu Emitent informował w raporcie bieżącym nr 74/2007 z dnia 1 października 2007 roku. Wartość umów spełnia łącznie kryterium umowy znaczącej tzn. łączna ich szacunkowa wartość przekracza 10% kapitałów własnych Impel S.A. Podstawa prawna: RMF GPW § 5 ust. 1 pkt 3
ladna umowa, negocjowana juz zapewne wedlug nowych stawek _________________www.kundel-investment.blogspot.com
Kundel-Invest.
Młodszy chorąży
Powrót do góry
Wysłany: Nie, 13 Kwi 2008, 20:02
Ślężna... _________________www.kundel-investment.blogspot.com
lubicz
Starszy chorąży
Powrót do góry
Wysłany: Nie, 13 Kwi 2008, 21:06
http://www.forum.investmap.pl/viewtopic.php?f=25&t=878
http://www.forum.investmap.pl/viewtopic.php?f=16&t=1569 _________________
odradzam
Starszy sierżant sztabowy
Powrót do góry
Wysłany: Nie, 13 Kwi 2008, 21:53
Kundel-Invest. napisał:
Ślężna...
Zaglądam na ten wątek od dłuższego czasu albowiem jak Wy wszyscy jestem fanem Pana Papy - zajebistego speca od tego waloru.
W tym czasie nauczyłem się jednej zasady: nigdy nie kupuj IPL w czasie gdy powraca temat: "ślężna". Rekomendacja: strong spierdalaj.
Kundel-Invest.
Młodszy chorąży
Powrót do góry
Wysłany: Pon, 14 Kwi 2008, 10:30
odradzam napisał: Kundel-Invest. napisał:
Ślężna...
Zaglądam na ten wątek od dłuższego czasu albowiem jak Wy wszyscy jestem fanem Pana Papy - zajebistego speca od tego waloru.
W tym czasie nauczyłem się jednej zasady: nigdy nie kupuj IPL w czasie gdy powraca temat: "ślężna". Rekomendacja: strong spierdalaj.
papy dawno nie bylo. .., ponizej artykul z PB n/t Wroclawia i szans...
Sukces Wrocławia da kopa za 8 mld zł
Małgorzata Grzegorczyk
14.04.2008 06:48
Czytaj komentarze(4)
Europejski Instytut Innowacji i Technologii to czysty zysk — policzył Deloitte. Unia wreszcie połączy naukę z biznesem. Korzyści z instytutu liczone są na miliardy złotych, a efekty innowacji — na dziesiątki miliardów.
Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), o którym marzy Rafał Dutkiewicz, prezydent Wrocławia, a popiera rząd, co premier Donald Tusk zaznaczył w swoim exposé, to nie tylko prestiż i nauka. To realne miliardy złotych, które napłyną do Polski — wynika z raportu firmy Deloitte, który „PB” prezentuje jako pierwszy.
— Dzięki inwestycji do 2021 r. wzrost konsumpcji sięgnie — w zależności od scenariusza — 6,3-7,8 mld zł. W związku z tym dodatkowe wpływy budżetu państwa z podatków sięgną 593-739 mln zł — oblicza Sebastian Mikosz, dyrektor w Deloitte, który odpowiadał za prace nad raportem.
Dla porównania: tegoroczne planowane przychody budżetu państwa to 282 mld zł. Autorzy raportu szacują, że każda złotówka zainwestowana w EIT zwróci się dwuipółkrotnie. Taka jest średnia gospodarczego wpływu ośrodków badawczych w USA, m.in. NASA. Raport uwzględnia tylko korzyści związane z inwestycją w instytut, a nie szacuje bezpośrednich i pośrednich efektów innowacji, które trafią do polskich firm.
— Można oczekiwać, że ten wpływ będzie liczony na dziesiątki miliardów złotych — uważają jego autorzy.
Dogonić USA
EIT ma wreszcie połączyć w Unii Europejskiej naukę z biznesem: zapewnić najwyższej klasy naukowców, którzy będą pracować w tzw. wspólnotach wiedzy i innowacji, czyli ośrodkach badawczych, których docelowo ma być sześć. Będą one powstawały w ośrodkach uniwersyteckich na sześć lat z możliwością przedłużenia. Firmy będą zlecać im badania i otwierać w nich własne centra badawczo-rozwojowe. Instytut ma się wzorować na amerykańskim Massachusetts Institute of Technology (MIT) i stać się głównym motorem rozwoju gospodarczego Unii Europejskiej, dzięki któremu ma ona szansę dogonić technologie USA czy Japonii. Do 2013 r. ma na ten cel trafić 2,4 mld EUR.
Ściągnąć szefów
Dziś walka toczy się o lokalizację siedziby rady zarządzającej EIT — 18 noblistów, rektorów uniwersytetów i naukowców. Decyzja ma zapaść 30 maja, a kandydatury można składać do 25 kwietnia.
— Chociaż ulokowanie w Polsce siedziby rady ma ograniczony efekt na gospodarkę (patrz tabelka — przyp. red.), idący za tym prestiż jest ogromny. Właśnie rada będzie miała gigantyczny wpływ na decyzje o lokalizacji ośrodków badawczych, a to za nimi pójdą unijne pieniądze. Dodatkowo tam, gdzie będzie siedziba rady, będą przepływały wszystkie informacje — podkreśla Sebastian Mikosz.
O lokalizację siedziby rady Wrocław walczy z konsorcjum Wiedeń/Bratysława, Budapesztem i Strasburgiem, a dołączyć mogą Monachium, Barcelona i Bruksela.
I tak wygrają
Deloitte oszacował wpływ EIT na polską gospodarkę w czterech wariantach. Pierwszy: siedziba EIT trafia do Wrocławia. Drugi, najbardziej optymistyczny: do stolicy Dolnego Śląska trafia i siedziba, i jeden z ośrodków badawczych europejskiego odpowiednika MIT. Trzeci: Wrocław wygrywa tylko ośrodek badawczy. No i jeszcze czwarty, pesymistyczny scenariusz: we Wrocławiu nie ma ani siedziby, ani wydziału EIT. Ale także ten najgorszy scenariusz jest korzystny i dla gospodarki, i dla budżetu. Tym razem — w przeciwieństwie do starań o EXPO 2010 i EXPO 2012 — prezydent Wrocławia już zapewnił swojemu miastu wygraną.
— I tak budujemy instytut — EIT+. Mamy na to zapewnione 200 mln EUR funduszy strukturalnych. Mamy 23 ha kampusu Pracze, gdzie w latach 30. był szpital psychiatryczny. Chciałbym, by poziom abstrakcji i kreatywnego szaleństwa był tu w przyszłości na tym poziomie, co w latach 30. ubiegłego wieku. Pomysł EIT wydaje się wystarczająco zwariowany, by instytut powstał właśnie tam — śmieje się Rafał Dutkiewicz.
Jednak w takim wypadku, podobnie jak w momencie, gdyby do Wrocławia trafiła wyłącznie siedziba rady, w ciągu 10 lat do instytutu trzeba będzie dołożyć 107,2 mln zł. Specjaliści Deloitte podkreślają jednak, że korzyści dla gospodarki są dwunastokrotnie wyższe.
Z unijną pieczątką
A więc i bez unijnego poparcia i pieniędzy powstanie we Wrocławiu ośrodek, który — wzorem MIT — będzie współpracował z biznesem. Bo to magnes na inwestycje. Z unijną pieczątką „EIT” magnes byłby mocniejszy.
— Firmy i tak inwestują w Europie. Jest to tort, z którego Polska powinna próbować wykroić może nie największy, ale najsmaczniejszy kawałek: wysokie technologie i centra badawczo-rozwojowe. EIT byłby wyraźnym sygnałem dla inwestorów, że mamy pieniądze na takie badania. Już dziś, gdy rozmawiam z przedstawicielami zagranicznych koncernów i mówię im, że chciałbym, by EIT powstał we Wrocławiu, proszą: „keep me informed”. To szansa na współpracę dla kilkuset firm — podsumowuje Rafał Dutkiewicz. _________________www.kundel-investment.blogspot.com
Kundel-Invest.
Młodszy chorąży
Powrót do góry
Wysłany: Wto, 15 Kwi 2008, 14:30
wyciagam watek bo jakis spamer oszalal i zawalil kilka ladnych stron forum...
odnosnie Sleznej to ruszyla sprzedaz, mozna juz rezerwowac mieszkania, termin ukonczenia to IVQ 2009.
Za mieszkanie 44m2 chca 567k czyli prawie 13k za metr. Ciekawe czy uda sie je za tyle sprzedac - wtedy oznacza to wysokie marze... ale to temat odlegly wiec nie uwzgledniany pewnie jeszcze w cenach akcji przez krotkoterminowcow.
Jakies typy odnosnie wynikow za Q1? Moim zdaniem udalo sie juz zrenegocjowac kontrakty na ochrone i bedzie do przodu jakies 3-4mln. _________________www.kundel-investment.blogspot.com
ja to ja
Chorąży
Powrót do góry
Wysłany: Sro, 16 Kwi 2008, 18:33
a dziś się nawet nie otwarło _________________
kleń
Młodszy chorąży sztabowy
Powrót do góry
Wysłany: Sro, 16 Kwi 2008, 22:08
ja to ja napisał: a dziś się nawet nie otwarło
DZISIAJ NAPRAWDE BYŁY NIEZŁE OBROTY , AŻ MIŁO BYŁO POPATRZEĆ.
Kundel-Invest.
Młodszy chorąży
Powrót do góry
Wysłany: Czw, 17 Kwi 2008, 9:36
kleń napisał: ja to ja napisał: a dziś się nawet nie otwarło
DZISIAJ NAPRAWDE BYŁY NIEZŁE OBROTY , AŻ MIŁO BYŁO POPATRZEĆ.
to dzisiaj tez nie ruszamy papiera.... _________________www.kundel-investment.blogspot.com
norton
Podporucznik
Powrót do góry
Wysłany: Pią, 18 Kwi 2008, 17:44
IMPEL - Zbycie udziałów IPD Invest Sp. z o.o. ( 26 / 2008 )
Treść raportu:
Zarząd Impel S.A. informuje, iż w dniu 18 kwietnia 2008 roku pomiędzy Impel S.A., a Vantage Development S.A. (dalej Vantage) została zawarta Umowa sprzedaży udziałów IPD Invest Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (spółka w 50% zależna od Impel S.A.). Przedmiotem umowy jest zbycie na rzecz Vantage 50 równych i niepodzielnych udziałów o wartości nominalnej 500 złotych każdy i łącznej wartości nominalnej 25.000 złotych, które stanowią 50% kapitału zakładowego IPD Invest Sp. z o.o. Cena zbycia powyższych udziałów wyniosła 25.000 złotych. Wartość ewidencyjna zbywanych udziałów w księgach rachunkowych Impel S.A. na dzień 1 kwietnia br. wynosiła 25.250 złotych. Zarząd Impel S.A. informuje, że Pan Grzegorz Dzik (pełniący funkcję Prezesa Zarządu Emitenta) oraz Pan Józef Biegaj (pełniący funkcję Członka Zarządu Emitenta) są jednocześnie Członkami Rady Nadzorczej Vantage Development S.A. Zbyte aktywa są uznane za znaczące ze względu na fakt, iż przekraczają 20% kapitału zakładowego IPD Invest Sp. z o.o. Sprzedaż udziałów przez Impel S.A. jest związana z realizacją II etapu Umowy Inwestycyjnej zawartej w dniu 27 lutego 2008 roku przez Impel S.A., Impel Security Polska Sp. z o.o. (spółka w 100% zależna od Emitenta) i Vantage przewidującej koncentrację działalności deweloperskiej Grupy Impel w spółce Vantage. Spółka IPD Invest Sp. z o.o. jest komplementariuszem w spółce Centauris IPD Invest Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowo-akcyjna z siedzibą we Wrocławiu, której akcje, należące wcześniej do Emitenta, zostały wniesione do Vantage, o czym Emitent informował w raporcie bieżącym nr 25/2008 z dnia 11 kwietnia 2008 roku. Podstawa prawna: RMF GPW §5 ust.1 pkt 1 _________________ Wiedza o wszystkim pochodzi od wszystkich.
Mahatma Gandhi
ja to ja
Chorąży
Powrót do góry
Wysłany: Sob, 19 Kwi 2008, 16:51
Impel jest jedną z niewielu spółek na rynku, której obrót w sobotę nie odbiega znacząco od obrotu "w tygodniu" _________________
sznuri
Starszy chorąży sztabowy
Powrót do góry
Wysłany: Sob, 19 Kwi 2008, 18:03
Czy Impel wróci na 11 zł
Generał
Porucznik
Skąd: RATUJCIE KONIE... http://www.centaurus.org.pl !!! NAPRAWDE WARTO !!!
Powrót do góry
Wysłany: Pon, 21 Kwi 2008, 1:30
ja to ja napisał: Impel jest jedną z niewielu spółek na rynku, której obrót w sobotę nie odbiega znacząco od obrotu "w tygodniu"
tak wyszlo ostatnio _________________ chcecie uratowac zycie ----------------------------------------------------
ratujcie konie (przez aukcje allegro), info na stronie: http://www.centaurus.org.pl
siła małych złotówek jest naprawde wielka...
kleń
Młodszy chorąży sztabowy
Powrót do góry
Wysłany: Pon, 21 Kwi 2008, 7:07
Generał napisał: ja to ja napisał: Impel jest jedną z niewielu spółek na rynku, której obrót w sobotę nie odbiega znacząco od obrotu "w tygodniu"
tak wyszlo ostatnio
Ciekawe jak będzie dzisiaj?
piotr32
Starszy chorąży sztabowy
Powrót do góry
Wysłany: Pon, 21 Kwi 2008, 10:11
kleń napisał:
Ciekawe jak będzie dzisiaj?
Jak na razie ściąganie w dół ile się da .
Wyświetl posty z ostatnich: Wszystkie Posty 1 Dzień 7 Dni 2 Tygodnie 1 Miesiąc 3 Miesiące 6 Miesięcy 1 Rok Najpierw Starsze Najpierw Nowsze