parkiet.com

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 78, 79, 80 ... 220, 221, 222  Następny
CENTROSTAL [CSG] cz.XXVI
Powrót do góry Post
Wysłany: Sro, 05 Mar 2008, 13:06
vovo napisał:
konefka napisał:

Równowaga w przyrodzie świeta rzecz

Konefka, weź kurs CSG, powiedzmy, podszczytowy i oblicz jaki byś musiał zapłacić podatek. Od razu przestaniesz mieć pretensje do Centka , ze się tak mocno …zwalił!
Oszczędności na podatku masz z tego tytułu duże. Ja myślę , ze nawet na piwo zasłużyłeś!!
A podatek zapłacisz w przyszłym roku. No chyba , ze chcesz zaczekać aż go zlikwidują!

DI założył wątek dot. podatku i sytuacji którą może miec obecnie wielu graczy. (przeniesiony do HP)
http://www.parkiet.com/forum/viewtopic.php?t=113975&sid=c571d110d4ae3387dbd862d9c0fa2739
Obnaża on absurdalność zasady opodatkowania w takiej sytuacji.
Ja opiszę skrajną, hipotetyczną sytuację.
Kupuiłeś np. za 50 tys Centrostal w styczniu. Sprzedałeś na samej górce w marcu.
Dobry byłeś. 100% zysku. 100 tys na rachunku
Centrostal olałeś, zwęszyłeś okazje na Toorze i kupiłeś ją w czerwcu.
Za całe 100 tys miałeś 4000 akcji.
Zapomniałeś o stop lossie i z powodów losowych nie mogłeś uczestniczyć w grze.
Teraz przychodzi PIT i wychodzi do zapłacenia 19% od zarobionych 50 tys czyli 9500zł.
4000 akcji Toory jest dziś warte 6800 zł
ZYSKU NIE MA, KAPITAŁU NIE MA, A MASZ ZAPŁACIĆ PODATEK.
Podatek, na który nie masz środków.
Sytuacja hipotetyczna, ale prawdopodobna, w podobnej może być wielu inwestorów.
Powrót do góry Post
Wysłany: Sro, 05 Mar 2008, 13:12
rekrut napisał:
vovo napisał:
konefka napisał:

Równowaga w przyrodzie świeta rzecz

Konefka, weź kurs CSG, powiedzmy, podszczytowy i oblicz jaki byś musiał zapłacić podatek. Od razu przestaniesz mieć pretensje do Centka , ze się tak mocno …zwalił!
Oszczędności na podatku masz z tego tytułu duże. Ja myślę , ze nawet na piwo zasłużyłeś!!
A podatek zapłacisz w przyszłym roku. No chyba , ze chcesz zaczekać aż go zlikwidują!

DI założył wątek dot. podatku i sytuacji którą może miec obecnie wielu graczy. (przeniesiony do HP)
http://www.parkiet.com/forum/viewtopic.php?t=113975&sid=c571d110d4ae3387dbd862d9c0fa2739
Obnaża on absurdalność zasady opodatkowania w takiej sytuacji.
Ja opiszę skrajną, hipotetyczną sytuację.
Kupuiłeś np. za 50 tys Centrostal w styczniu. Sprzedałeś na samej górce w marcu.
Dobry byłeś. 100% zysku. 100 tys na rachunku
Centrostal olałeś, zwęszyłeś okazje na Toorze i kupiłeś ją w czerwcu.
Za całe 100 tys miałeś 4000 akcji.
Zapomniałeś o stop lossie i z powodów losowych nie mogłeś uczestniczyć w grze.
Teraz przychodzi PIT i wychodzi do zapłacenia 19% od zarobionych 50 tys czyli 9500zł.
4000 akcji Toory jest dziś warte 6800 zł
ZYSKU NIE MA, KAPITAŁU NIE MA, A MASZ ZAPŁACIĆ PODATEK.
Podatek, na który nie masz środków.
Sytuacja hipotetyczna, ale prawdopodobna, w podobnej może być wielu inwestorów.

a dorzuć do tego lewarowców, którzy popłynęli...
Powrót do góry Post
Wysłany: Sro, 05 Mar 2008, 13:20
Centrostal moze miec w 2008r (bardzo realne) prawie 1 mld przychodow.
Wystarczy ze poprawi marze a ceny sie w miare ustabilizuja i .......
Do tego naprawde nie trzeba duzo.
.
Wtedy mamy kosmos.Wzrost do ok 10 PLN.
Warto obserwowac Centka i grac tylko na nim.
Ewentualna strata niewielka a potencjalny zysk ogromny ogromny.
Powrót do góry Post
Wysłany: Sro, 05 Mar 2008, 13:23
konefka napisał:

a dorzuć do tego lewarowców, którzy popłynęli...

Jak rozmawia się o podatku od zysków, to też mysli się o zyskach.
Ta sytuacja pokazuje, że podatek płaci się często przy poniesionych stratach.
Ja bym na ten podatek aż tak nie buntował gdyby on był rzeczywiscie tylko od zysków.
Nie wiem co oni zrobią, ale sam pomysł zniesienia podatku od lokat a zostawienia giełdowego powoduje, że PO się dla mnie kompromituje jako partia probiznesowa.

Ostatnio zmieniony przez rekrut dnia Sro, 05 Mar 2008, 13:25, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry Post
Wysłany: Sro, 05 Mar 2008, 13:24
wez pod uwage parytet
Powrót do góry Post
Wysłany: Sro, 05 Mar 2008, 14:07
jaka wymiana czegos nie wiem

ale ładnie u was Laughing
Powrót do góry Post
Wysłany: Sro, 05 Mar 2008, 15:08
_hossa_ napisał:

JAK TO MÓWIĄ W PORAJU ---ZARĄBIŚCIE Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry Post
Wysłany: Sro, 05 Mar 2008, 15:38
malopolanin napisał:
_hossa_ napisał:

Możemy się pocieszać, do czasu aż Usrańcy zaczną sprzedawać Centka.
Powrót do góry Post
Wysłany: Sro, 05 Mar 2008, 15:44
kwojtek79 napisał:
malopolanin napisał:
_hossa_ napisał:

Możemy się pocieszać, do czasu aż Usrańcy zaczną sprzedawać Centka.

Mnóstwo amerykanów ma naszego walora i włączją się do akcji jak tylko zaczyna się u nich sesja Laughing
Swoją drogą to ciekawe gdzie notują naszego Centka chyba na NASDAQ co nie Question

"Wszystko jest na sprzedaż, natomiast zawsze pozostaje kwestia odpowiedniej ceny."
Pan Prezes Przemysław Sztuczkowski
Powrót do góry Post
Wysłany: Sro, 05 Mar 2008, 15:53
Nie rozumiem po co ludzie grają na CEntku tracąc tyle czasu za taką marną stopę zwrotu. Jeżeli zachowujemy się tak jak WIG20 (wystarczy patrzeć na notowania CSG i wiadomo jak stoi WIG, ba wiadomo nawet jak fiuty w USA stoją- tzn czy wzrósł czy spadł), to czemu nie grają na fiutach tam mają za ten sam stracony czas dużo większe przebicie.
Powrót do góry Post
Wysłany: Sro, 05 Mar 2008, 16:04
kwojtek79 napisał:
Nie rozumiem po co ludzie grają na CEntku tracąc tyle czasu za taką marną stopę zwrotu. Jeżeli zachowujemy się tak jak WIG20 (wystarczy patrzeć na notowania CSG i wiadomo jak stoi WIG, ba wiadomo nawet jak fiuty w USA stoją- tzn czy wzrósł czy spadł), to czemu nie grają na fiutach tam mają za ten sam stracony czas dużo większe przebicie.

Jeśli Cię to pocieszy, to oni też nie rozumieją. Laughing
Powrót do góry Post
Wysłany: Sro, 05 Mar 2008, 17:37
rekrut napisał:
kwojtek79 napisał:

a gdzie rakieta?: Laughing Laughing Laughing
Wysłany: Sro, 05 Mar 2008, 17:38
rekrut napisał:
kwojtek79 napisał:

Poza tym na giełdzie teraz to już wszyscy się znają tak jak na polityce i zdrowiu Very Happy Very Happy Very Happy
Powrót do góry Post
Wysłany: Sro, 05 Mar 2008, 19:10
Witam. Co dzisiaj taki duzy + na centku? Jutro kontynuacja? Z tego co widze stany narazie ladnie zapieprzaja.
Wysłany: Sro, 05 Mar 2008, 19:55
kwojtek79 napisał:

rozumiem, ze to pytanie po części do mnie. zatem odpowiadam. żeby grać na fiutach i zarabiać (bo po co inaczej grać), trzeba poświęcić temu maksymalną ilość czasu, wiedzy i umiejętności, a jeszcze lepiej mieć do pomocy jakiś przebiegły system. granie na konkretnym papierze (jak pisał Rekrut) jest o wiele prostsze i mniej absorbujące. zgadza sie, że potencjalne zyski są mniejsze ale analogicznie jest w drugą stronę.
poza tym trochę dziwnie brzmią tego typu dywagacje z ust kogoś, kto zarabia dzięki informacjom innych, za które musi oddawać część swoich zysków. a jeżeli sam się już za coś bierze, to od razu -50%
Strona 79 z 222 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 78, 79, 80 ... 220, 221, 222  Następny

Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)

Skocz do: