parkiet.com

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 155, 156, 157  Następny
FAM GK [FAM] - cz. XIII
Powrót do góry Post
Wysłany: Pon, 03 Mar 2008, 16:46
kpt.Stedenco napisał:
Mogę tylko powiedzieć, że ta nowa spółka pasuje do Rubika Wink

ze niby lata wysoko czy moze nieskazitelnie czysty? Wink

pozdrowil,
pejszent
Powrót do góry Post
Wysłany: Pon, 03 Mar 2008, 16:52
zatem rubik kupił feha .
Powrót do góry Post
Wysłany: Pon, 03 Mar 2008, 16:56
rokokoko napisał:
zatem rubik kupił feha .

to juz dawno i z tego co pamietam, to nie inwestycyjnie a informacyjnie...

nie o tym mowa
Powrót do góry Post
Wysłany: Pon, 03 Mar 2008, 17:07
pejszent napisał:
rokokoko napisał:
zatem rubik kupił feha .

to juz dawno i z tego co pamietam, to nie inwestycyjnie a informacyjnie...

nie o tym mowa

bardzo możliwe , ale napisał , że jest to drugi wątek na którym pisze .
pierwszy to oczywiście fam , a drugi to feh .
ale to nie jest aż tak ważne i nie zamierzam się tu z nikim spierać .
jak coś kupił to oczywiście jego sprawa i niech tam chłopina se zarobi . mnie aż tak bardzo to nie interesuje . ja nie jestem z grupy 102 ani nie zamierzam w niej być . napisałem to bo czasami tutaj zaglądam aby sobie poczytać o waszej grupie 102 . podoba mi sie ta inicjatywa i dlatego nieraz coś napiszę .
Powrót do góry Post
Wysłany: Pon, 03 Mar 2008, 17:11
OBL
Wysłany: Pon, 03 Mar 2008, 17:17
Warszawa, 3 marca 2008

Fuzja FAM Cynkowanie Ogniowe i Metalplast System zakończona

Informacja prasowa:

29 lutego Sąd zarejestrował fuzję FAM Cynkowanie Ogniowe i Metalplast-System – spółek należących do Grupy Kapitałowej FAM. Tym samym zakończono ostatni etap tworzenia nowego podmiotu, w którego skład wejdą trzy cynkownie GK FAM. W wyniku połączenia majątek Metalplast-System został przeniesiony do FAM Cynkowanie Ogniowe.

W wyniku fuzji wszystkie trzy cynkownie z Grupy Kapitałowej FAM są już w jednej spółce FAM Cynkowanie Ogniowe. Dzięki synergii innowacyjnych technologii i mocy produkcyjnych spółka FAM CO stanie się jednym z największych graczy na polskim rynku usług cynkowniczych.

„Zakończenie fuzji naszych trzech cynkowni zamyka ważny etap na drodze do upublicznienia spółki FAM Cynkowanie Ogniowe. Zgodnie z realizowaną strategią rozwoju zamierzamy konsolidować branżę cynkowniczą i zwiększać zdolności produkcyjne w tym zakresie. Naszym zdaniem ten segment działalności ma olbrzymie możliwości wzrostu” – mówi Piotr Janczewski, prezes zarządu FAM.

Firma FAM Cynkowanie Ogniowe Sp. z o.o. posiada 3 zakłady wykonujące usługi cynkownicze:

W kolejności podane:
Długość
Głębokość
Szerokość

1
RAWA MAZOWIECKA
9800 mm
3200 mm
1500 mm

2
WROCŁAW
7000 mm
2900 mm
1500 mm

3
OBORNIKI WIELKOPOLSKIE
8200 mm
2800 mm
1500 mm

Cynkowanie ogniowe jest nowoczesnym i technicznie zaawansowanym procesem, który chroni żelazo i stal przed korozją. Wysoka jakość powłoki ochronnej jest wynikiem kilku szczególnych własności cynku umożliwiających ochronę użytkowanej stali przed rdzą i zniszczeniami. Każdego roku przemysł cynkowniczy produkuje około 7 milionów ton metalu. Około połowa tego jest zużywana na ochronę stali w procesach cynkowania ogniowego. Ponadto cynk stosowany jest w produkcji mosiądzu, w przemyśle chemicznym, odlewniczym oraz przy cynkowaniu prętów i rur.

FAM Grupa Kapitałowa SA w IV kwartale 2007 roku zwiększyła przychody o 22% w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego (z 48,5 mln zł do 59,1 mln zł). Zysk operacyjny został utrzymany na wysokim poziomie z III kwartału – ponad 4 mln zł a w całym roku wyniósł 12,5 mln zł i był o 67,5% wyższy niż w roku poprzednim. Przychody Grupy narastająco po czterech kwartałach 2007 roku ukształtowały się na poziomie 211 mln zł, co oznacza wzrost o ponad 50% w stosunku do 2006 roku.

Komunikatów ci u nas dostatek
Powrót do góry Post
Wysłany: Pon, 03 Mar 2008, 17:23
rokokoko napisał:
zatem rubik kupił feha .

ponar podobno tez troche ma, ale ta druga spolka o ktorej pisze to orzel bialy. ona miala przychody 230mln i zysk netto prawie 40mln a
fam 211mln i zysk 7mlnzl.
Powrót do góry Post
Wysłany: Pon, 03 Mar 2008, 18:00
A Fam pozostaje w bardzo dynamicznym trendzie spadkowym , więc kolejne minima powinniśmy osiągnąć dość szybko(na pewno przed kolejnymi wynikami) . Poza tym nachylenie trendu jest na tyle duże , że nawet gdyby miał on się zmienić to najpierw byłby potrzebny przynajmniej 1-2mies trendu bocznego dla zrównoważenia wskaźników. Hamowanie tego pociągu(zakładając że kiedyś zacznie hamować) to nie hamowanie samochodem i potrzeba na to dużo czasu. Jak jeszcze wyniki za 1kw będą poniżej oczekiwań (min 6-6,5mln netto) to kurs pogrąży się całkowicie. Jak będą dobre ty myślę że przejdziemy to trendu bocznego gdzieś na poziomie 4-5zł

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez Sredni inwestor dnia Pon, 03 Mar 2008, 23:04, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry Post
Wysłany: Pon, 03 Mar 2008, 19:23
No to dzisiaj ostro poleciało. Ciekawe jak zachowa się kurs w następnych dniach. Troszkę myślę że jesteście niesprawiedliwi narzekając że inwestorzy czytają tylko rubryczkę wyniku netto. Myślę że dużo ważniejsza niż wynik netto jest sytuacja odlewni które coraz bardziej nas ciągną w dół. To już nie jest lekki minus rzędu kilkunasty tysięcy zetków. Tutaj stratę już liczymy w milionach. Kasy w ten segment władowano już sporo a tu poprawy nie widać wcale.

Suma sumarum. Wyniki zaskoczyły in minus, sytuacja w akcjonariacie jest nieciekawa a co najmniej nie jasna. Szeroki rynek u nas i w stanach dokłada swoje i mamy to co mamy. Teraz pozostaje obserwować kurs i czekać aż podaż się wypstryka. Technicznie też kicha nawet wykresu nie ma co wklejać dopóki nie pojawi się jakieś odbicie. Wink
Wysłany: Pon, 03 Mar 2008, 20:53
nie sądzę, aby kurs nadal spadał. Oczekuję przynajmiej kilku-kilkunastu sesji stabilizacji, a później trzeba się będzie zmierzyć z linią trendu spadkowego...
Jest za blisko debiutu cynkowni, przejęcia i sprzedaży działki we Wrocławiu by kurs zaliczał kolejne minima...
Zdywersyfikowałem portfel gdyż uważam, iż trochę czasu minie zanim FAM pokona linię trendu spadkowego.
Wysłany: Pon, 03 Mar 2008, 21:28
o giełdzie i kupnie akcji należy zapomniec przez conajmniej półtora roku.
Niestety ale nie czeka nas nic dobrego w najbliższych miesiącach tak na FAM jak i na innych spółkach.
Powrót do góry Post
Wysłany: Pon, 03 Mar 2008, 21:33
rubik napisał:
nie sądzę, aby kurs nadal spadał. Oczekuję przynajmiej kilku-kilkunastu sesji stabilizacji, a później trzeba się będzie zmierzyć z linią trendu spadkowego...
Jest za blisko debiutu cynkowni, przejęcia i sprzedaży działki we Wrocławiu by kurs zaliczał kolejne minima...
Zdywersyfikowałem portfel gdyż uważam, iż trochę czasu minie zanim FAM pokona linię trendu spadkowego.

Gielda jednak uczy pokory i spolka ktora wczesniej wydawala sie och i ach i ze mozna sie w nia pakowac calym kapitalem bo wszystko jest pewne jak w szwajcarskim banku moze okazac sie warta zdywersyfikowania? zredukowania pozycji? jak zwal tak zwal. Nie pisze tego zeby wypominac czy cokolwiek to jest po prostu dobry przyklad jak sytuacja moze sie zmienic i jak wszelkie pewniki moga zostac zachwiane. Brawo ze potrafiles sie przyznac i wyciagnac wnioski i jeszcze przedstawic to publicznie.pzdr
Powrót do góry Post
Wysłany: Pon, 03 Mar 2008, 21:33
mr no napisał:
o giełdzie i kupnie akcji należy zapomniec przez conajmniej półtora roku.
Niestety ale nie czeka nas nic dobrego w najbliższych miesiącach tak na FAM jak i na innych spółkach.

myślę że już niedługo się mocno zdziwisz
Powrót do góry Post
Wysłany: Pon, 03 Mar 2008, 21:41
Może wreszcie Sobol pomyśli o opcjach na małe i średnie...

Niech tam będą zaostrzenia nawet większe niż na istniejących itd. ale niech wreszcie dadzą nam grającym na małych spółkach możliwość zajęcia krótkiej pozycji, bo przy takim prymitywnym rynku mamy dwie możliwości długa pozycja i żadna Rolling Eyes

A żadna równa się pieniądze wycofane z giełdy, które szybko już na nią nie wrócą Evil or Very Mad
Wysłany: Pon, 03 Mar 2008, 21:45
fikost napisał:
Gielda jednak uczy pokory i spolka ktora wczesniej wydawala sie och i ach i ze mozna sie w nia pakowac calym kapitalem bo wszystko jest pewne jak w szwajcarskim banku moze okazac sie warta zdywersyfikowania? zredukowania pozycji? jak zwal tak zwal. Nie pisze tego zeby wypominac czy cokolwiek to jest po prostu dobry przyklad jak sytuacja moze sie zmienic i jak wszelkie pewniki moga zostac zachwiane. Brawo ze potrafiles sie przyznac i wyciagnac wnioski i jeszcze przedstawic to publicznie.pzdr

Zawsze byłem szczery na forum oraz blogu. Pół roku temu byłem przekonany, iż w marcu kurs będzie oscylował wokół 16 zł, a FAM będzie zarabiał po 5 mln kwartalnie (i tak by było gdyby nie fatalny wynik odlewni - myślę o wyniki oczywiście).
Gdybym nie miał atrakcyjnej alternatywy to bym nie sprzedał ani jednej akcji! Rynek jest jednak konkurencyjny i dla mnie nawet mój FAM musi powalczyć aby pozyskać cały mój kapitał...
Mam jednak nadzieję, że mimo wszystko kurs się wybroni a następnie szybko upora się z linią trendu spadkowego i AT przestanie być tak beznadziejnie jak teraz!

Zachęcam do blokowania akcji pod NWZA 19 marca!

Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)

Skocz do: