Zaplatanie cebuli i czosnku na zimę
Po zebraniu oraz wysuszeniu w słonecznym, przewiewnym miejscu – cebule, szalotki i czosnki najlepiej jest zapleść w piękne i praktyczne warkocze. Czynność ta jest naprawdę łatwa. Wystarczy, że wiecie jak zapleść warkocz z włosów (w przypadku szalotki i czosnku) lub posiadacie kawałek mocnego sznura (w przypadku cebuli). Pamiętajmy, iż łatwy dostęp powietrza zapobiega gniciu, a więc zaplecione w ten sposób warzywa mają o wiele większe szanse na dłuższe przetrwanie w spiżarce.
https://naogrodowej.pl/zaplatamy-cebule ... k-na-zime/
CEBULA - ONION, CZOSNEK - GARLIC
Re: CEBULA - ONION, CZOSNEK - GARLIC
Ostatnio zmieniony 24 mar 2020 17:22 przez slayer74, łącznie zmieniany 1 raz.
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
REKLAMA
Re: CEBULA - ONION, CZOSNEK - GARLIC
O wiele więcej płacimy za to np. za czosnek. Importowany podrożał z 11 do 13 zł za kg – o 18 proc. Krajowy poszedł w górę aż o 43 proc. i dziś za główkę trzeba zapłacić 2,65 zł. Na początku roku było to 1,85 zł.
https://finanse.wp.pl/po-makaronach-i-k ... 629817985a
https://finanse.wp.pl/po-makaronach-i-k ... 629817985a
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Re: CEBULA - ONION, CZOSNEK - GARLIC
Nie kupuj czosnku z Chin. Zobacz, jak go rozpoznać!
Czosnek z Chin nie dość, że jest mniej aromatyczny, to do tego jest mniej zdrowy. Gdy czosnek zakwitnie, można przeznaczyć go na straty. Dlatego producenci czosnku z Chin opryskują go specjalnymi substancjami, które temu zapobiegają i dlatego, leżąc na sklepowych półkach, do których musi też przebyć drugą drogę, nadal jest świeży. Jest to oczywiście robione kosztem naszego zdrowia. Oprócz tego zazwyczaj jest w znacznej ilości pozbawiony allicyny, dla której właściwie czosnek powinniśmy spożywać, bo to ona odpowiada za jego zdrowotne właściwości.
https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelen ... r,30bc1058
Czosnek z Chin nie dość, że jest mniej aromatyczny, to do tego jest mniej zdrowy. Gdy czosnek zakwitnie, można przeznaczyć go na straty. Dlatego producenci czosnku z Chin opryskują go specjalnymi substancjami, które temu zapobiegają i dlatego, leżąc na sklepowych półkach, do których musi też przebyć drugą drogę, nadal jest świeży. Jest to oczywiście robione kosztem naszego zdrowia. Oprócz tego zazwyczaj jest w znacznej ilości pozbawiony allicyny, dla której właściwie czosnek powinniśmy spożywać, bo to ona odpowiada za jego zdrowotne właściwości.
https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelen ... r,30bc1058
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Re: CEBULA - ONION, CZOSNEK - GARLIC
Oszustwo "na cebulę". Chciał kupić odkurzacz za bezcen, a teraz grozi mu osiem lat więzienia
Do zuchwałej próby oszustwa doszło w mazowieckim Wyszkowie. 37-letni mężczyzna zważył w kasie samoobsługowej odkurzacz jako... cebulę. Potem - jak gdyby nigdy nic - wyniósł sprzęt z supermarketu.
...
https://www.money.pl/gospodarka/oszustw ... 2160a.html
Do zuchwałej próby oszustwa doszło w mazowieckim Wyszkowie. 37-letni mężczyzna zważył w kasie samoobsługowej odkurzacz jako... cebulę. Potem - jak gdyby nigdy nic - wyniósł sprzęt z supermarketu.
...
https://www.money.pl/gospodarka/oszustw ... 2160a.html
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Re: CEBULA - ONION, CZOSNEK - GARLIC
Jak zeszklić cebulę, aby była wyjątkowo smaczna? Dodaj jeden składnik, a poczujesz różnicę
Kiedy smażymy cebulkę, to jej zapach roznosi się po całym domu. To właśnie ten aromat sprawia, że nawet jeśli nie byliśmy głodni, to natychmiast nabieramy ochoty, by zjeść coś pysznego i domowego. Ważne jednak aby podkreślić jej smak. W tym celu potrzebujemy szczypty prostego dodatku.
Cebula to bomba witaminowa, dlatego włączenie jej do codziennej diety jest wręcz obowiązkowe. Pomaga zwalczyć kaszel, wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie. Jej właściwości i zastosowań w kuchni jest wiele. Co jednak jeśli chcemy ją usmażyć, ale nie wiemy, jak poprawnie ją skarmelizować? Znamy odpowiedź.
Jak zeszklić cebulę na pierogi? Ta wskazówka odmieni jej smak
Choć cebulę śmiało możemy spożywać na surowo jako dodatek do kanapek, sałatek czy innych dań, to jednak jej smażona wersja jest wyjątkowo smaczna. Zeszklona cebula traci swój ostry smak i staje się miękka i słodkawa nadając zupełnie nowy charakter wielu daniom.
To niezbędny element domowych pierogów czy gotowanych, młodych ziemniaczków z koperkiem. Jednak aby mogła być wyjątkowo smaczna, warto dodać podczas smażenia odrobinę cukru. Dzięki, temu staje się bardziej aromatyczna.
Jak zeszklić cebulę z cukrem?
Aby poprawnie zeszklić cebulę, należy na samym początku obrać ją ze skórki i pokroić w kostkę lub piórka. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju lub klarowanego masła i podgrzewamy tłuszcz. Wsypujemy cebulę i dodajemy szczyptę soli. Smażymy na średnim ogniu. Kiedy cebula zrobi się półprzezroczysta, to znak, że właśnie jest zeszklona i stała się lekko miękka.
Jeżeli chcemy, aby nabrała intensywnego smaku, to smażymy ją nadal przez kilka minut na średnim ogniu. Możemy czasem ją pomieszać za pomocą drewnianej łyżki, tak aby była równomiernie usmażona. Pod koniec dodajemy dwie szczypty cukru. W ten sposób przyspieszymy proces jej brązowienia. Dzięki temu będzie złocista i słodka.
Kiedy smażymy cebulkę, to jej zapach roznosi się po całym domu. To właśnie ten aromat sprawia, że nawet jeśli nie byliśmy głodni, to natychmiast nabieramy ochoty, by zjeść coś pysznego i domowego. Ważne jednak aby podkreślić jej smak. W tym celu potrzebujemy szczypty prostego dodatku.
Cebula to bomba witaminowa, dlatego włączenie jej do codziennej diety jest wręcz obowiązkowe. Pomaga zwalczyć kaszel, wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie. Jej właściwości i zastosowań w kuchni jest wiele. Co jednak jeśli chcemy ją usmażyć, ale nie wiemy, jak poprawnie ją skarmelizować? Znamy odpowiedź.
Jak zeszklić cebulę na pierogi? Ta wskazówka odmieni jej smak
Choć cebulę śmiało możemy spożywać na surowo jako dodatek do kanapek, sałatek czy innych dań, to jednak jej smażona wersja jest wyjątkowo smaczna. Zeszklona cebula traci swój ostry smak i staje się miękka i słodkawa nadając zupełnie nowy charakter wielu daniom.
To niezbędny element domowych pierogów czy gotowanych, młodych ziemniaczków z koperkiem. Jednak aby mogła być wyjątkowo smaczna, warto dodać podczas smażenia odrobinę cukru. Dzięki, temu staje się bardziej aromatyczna.
Jak zeszklić cebulę z cukrem?
Aby poprawnie zeszklić cebulę, należy na samym początku obrać ją ze skórki i pokroić w kostkę lub piórka. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju lub klarowanego masła i podgrzewamy tłuszcz. Wsypujemy cebulę i dodajemy szczyptę soli. Smażymy na średnim ogniu. Kiedy cebula zrobi się półprzezroczysta, to znak, że właśnie jest zeszklona i stała się lekko miękka.
Jeżeli chcemy, aby nabrała intensywnego smaku, to smażymy ją nadal przez kilka minut na średnim ogniu. Możemy czasem ją pomieszać za pomocą drewnianej łyżki, tak aby była równomiernie usmażona. Pod koniec dodajemy dwie szczypty cukru. W ten sposób przyspieszymy proces jej brązowienia. Dzięki temu będzie złocista i słodka.
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
-
- Plutonowy
- Posty: 13
- Rejestracja: 25 lip 2015 12:48
Re: CEBULA - ONION, CZOSNEK - GARLIC
Czosnek z Chin jest paskudny, czasem w ogóle nie przypomina czosnku
Re: CEBULA - ONION, CZOSNEK - GARLIC
Dlaczego warto jeść czosnek? Nie tylko pomoże wyleczyć przeziębienie, ale też obniży ciśnienie i poziom cukru we krwi. Jedz go codziennie
https://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiado ... 0c58e61dcc
https://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiado ... 0c58e61dcc
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Re: CEBULA - ONION, CZOSNEK - GARLIC
Dla niektórych osób czosnek może być niebezpieczny. Kto powinien go unikać?
https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze ... 495a&ei=55
https://www.msn.com/pl-pl/zdrowie/nasze ... 495a&ei=55
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Re: CEBULA - ONION, CZOSNEK - GARLIC
Czosnek 4 zł/główka
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Re: CEBULA - ONION, CZOSNEK - GARLIC
Takie są skutki jedzenia cebuli. To dzieje się z organizmem, gdy jemy cebulę
Cebula - co to za warzywo?
Cebula (Allium cepa L.) to potoczna nazwa warzywa należącego do rodziny amarylkowatych. Prawidłowa nazwa to czosnek cebula, jest to bowiem gatunek należący do rodzaju: czosnek. Inne używane nazwy to cebula ogrodowa, cebula zwyczajna, dymka, skulibaba.
Obecnie cebula nie występuje już w stanie dzikim, uprawiana jest niemal we wszystkich krajach. Pochodzi prawdopodobnie z Azji Środkowej. Była uprawiana już w Starożytnym Egipcie, co najmniej 3200 lat p.n.e. A możliwe, że stosowano ją już w Chinach w 5000 r. p.n.e.
Częścią jadalną cebuli są mięsiste pochwy liściowe (białe, fioletowe, żółte) tworzące w dolnej części rośliny cebulę – organ spichrzowy. Z cebuli wyrastają także liście - są one rzadziej spożywane, jako zamiennik liści szczypiorku.
Najpopularniejsze odmiany cebuli:
żółta,
biała (czosnkowa),
czerwona,
zielona,
słodka,
szalotka.
Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?
Cebula zawiera enzym LFS, który przekształca się w 1-sulfinylopropan. To właśnie ten składnik wydzielony do powietrza przy krojeniu cebuli podrażnia śluzówkę oczu, a to powoduje łzawienie.
Takie są właściwości cebuli. To dzieje się z organizmem, gdy jesz cebulę
Co daje jedzenie cebuli?
Czy jedzenie cebuli na surowo jest zdrowe?
Czy można jeść codziennie cebulę?
W jakiej postaci cebula jest najzdrowsza?
Odpowiedzi na te pytania oraz informacje o właściwościach zdrowotnych cebuli znajdziesz w naszej galerii.
GALERIA
https://pomorska.pl/takie-sa-skutki-jed ... d/67258101
m.in.
Przeciwko próchnicy zębów
Cebula pomaga zapobiegać próchnicy zębów i infekcjom jamy ustnej. Udowodniono, że 3-8 minut żucia surowej cebuli powoduje zniszczenie wszystkich drobnoustrojów znajdujących się w jamie ustnej, gardle i na ustach.
Cebula - co to za warzywo?
Cebula (Allium cepa L.) to potoczna nazwa warzywa należącego do rodziny amarylkowatych. Prawidłowa nazwa to czosnek cebula, jest to bowiem gatunek należący do rodzaju: czosnek. Inne używane nazwy to cebula ogrodowa, cebula zwyczajna, dymka, skulibaba.
Obecnie cebula nie występuje już w stanie dzikim, uprawiana jest niemal we wszystkich krajach. Pochodzi prawdopodobnie z Azji Środkowej. Była uprawiana już w Starożytnym Egipcie, co najmniej 3200 lat p.n.e. A możliwe, że stosowano ją już w Chinach w 5000 r. p.n.e.
Częścią jadalną cebuli są mięsiste pochwy liściowe (białe, fioletowe, żółte) tworzące w dolnej części rośliny cebulę – organ spichrzowy. Z cebuli wyrastają także liście - są one rzadziej spożywane, jako zamiennik liści szczypiorku.
Najpopularniejsze odmiany cebuli:
żółta,
biała (czosnkowa),
czerwona,
zielona,
słodka,
szalotka.
Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli?
Cebula zawiera enzym LFS, który przekształca się w 1-sulfinylopropan. To właśnie ten składnik wydzielony do powietrza przy krojeniu cebuli podrażnia śluzówkę oczu, a to powoduje łzawienie.
Takie są właściwości cebuli. To dzieje się z organizmem, gdy jesz cebulę
Co daje jedzenie cebuli?
Czy jedzenie cebuli na surowo jest zdrowe?
Czy można jeść codziennie cebulę?
W jakiej postaci cebula jest najzdrowsza?
Odpowiedzi na te pytania oraz informacje o właściwościach zdrowotnych cebuli znajdziesz w naszej galerii.
GALERIA
https://pomorska.pl/takie-sa-skutki-jed ... d/67258101
m.in.
Przeciwko próchnicy zębów
Cebula pomaga zapobiegać próchnicy zębów i infekcjom jamy ustnej. Udowodniono, że 3-8 minut żucia surowej cebuli powoduje zniszczenie wszystkich drobnoustrojów znajdujących się w jamie ustnej, gardle i na ustach.
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Re: CEBULA - ONION, CZOSNEK - GARLIC
Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Banalny sposób
W przeciągu ostatnich kilku lat coraz częściej mówi się o czosnku chińskim, który często uważany jest za gorszy od polskiego. Czy faktycznie jest się czego bać? Czym różni się czosnek chiński od czosnku polskiego? Wyjaśniamy.
Czosnek to jedno z najpopularniejszych warzyw — na całym świecie istnieje aż 700 jego odmian. Wyróżnia się on nie tylko wyjątkowym smakiem i aromatem, ale przede wszystkim licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób używa go często w swojej kuchni. W ostatnim czasie dużo mówi się o chińskim czosnku, który według wielu źródeł, jest wręcz szkodliwy dla zdrowia. Czym różni się czosnek chiński od polskiego?
Czytaj także: Niewielu wie, jak rozpoznać polski czosnek. A to banalnie proste
Czosnek polski a czosnek chiński — czym się różnią?
Importowane warzywa i owoce przechodzą długą drogę, zanim trafią na półki sklepowe. Żeby nie psuły się tak szybko, muszą być pryskane preparatami, które przedłużą ich świeżość. Pierwsza różnica pomiędzy czosnkiem polskim a chińskim dotyczy świeżości i sposobu przechowywania. Polski czosnek jest po prostu świeższy, a dzięki temu, że szybciej trafia do sprzedaży, nie musi być pryskany.
Druga różnica dotyczy wyglądu. Wystarczy zwrócić uwagę na kolor łupinek. Czosnek chiński jest śnieżnobiały i bardzo równy, a do tego niewielki. Z kolei jego skóra jest bardzo sucha i odchodzi od osnówki przy najmniejszym potarciu. Polski czosnek, zwłaszcza wiosną i latem, ma lekko różowe czy wręcz fioletowe zabarwienie. Skórka jest mięsista i jednocześnie, lekko śliska.
Czosnek chiński a czosnek polski — największą różnicę odczujesz w smaku
Wygląd to nie wszystko. Różnica pomiędzy czosnkiem polskim a czosnkiem chińskim najbardziej odczuwalna jest w smaku. Czosnek polski jest ostry i bardzo aromatyczny. Już jeden ząbek nadaje mocny smak potrawie. Z kolei czosnek chiński jest łagodny, a wręcz nieco słodki.
Część osób zauważa też różnicę w przechowywaniu czosnku. Czosnek chiński szybko pleśnieje, a do tego, nie kiełkuje. Z kolei czosnek polski po pewnym czasie może zacząć kiełkować, przechowywany w wilgotnym miejscy wypuści charakterystyczny szczypiorek. Czosnek chiński najczęściej sprzedawany jest w dużych supermarketach, z kolei czosnek polski sprzedawany jest na straganach i w lokalnych warzywniakach. Warto mieć to na uwadze w trakcie zakupów.
https://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiado ... 56ee7&ei=9
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Re: CEBULA - ONION, CZOSNEK - GARLIC
vs.
Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Banalny sposób
W przeciągu ostatnich kilku lat coraz częściej mówi się o czosnku chińskim, który często uważany jest za gorszy od polskiego. Czy faktycznie jest się czego bać? Czym różni się czosnek chiński od czosnku polskiego? Wyjaśniamy.
Czosnek to jedno z najpopularniejszych warzyw — na całym świecie istnieje aż 700 jego odmian. Wyróżnia się on nie tylko wyjątkowym smakiem i aromatem, ale przede wszystkim licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób używa go często w swojej kuchni. W ostatnim czasie dużo mówi się o chińskim czosnku, który według wielu źródeł, jest wręcz szkodliwy dla zdrowia. Czym różni się czosnek chiński od polskiego?
Czytaj także: Niewielu wie, jak rozpoznać polski czosnek. A to banalnie proste
Czosnek polski a czosnek chiński — czym się różnią?
Importowane warzywa i owoce przechodzą długą drogę, zanim trafią na półki sklepowe. Żeby nie psuły się tak szybko, muszą być pryskane preparatami, które przedłużą ich świeżość. Pierwsza różnica pomiędzy czosnkiem polskim a chińskim dotyczy świeżości i sposobu przechowywania. Polski czosnek jest po prostu świeższy, a dzięki temu, że szybciej trafia do sprzedaży, nie musi być pryskany.
Druga różnica dotyczy wyglądu. Wystarczy zwrócić uwagę na kolor łupinek. Czosnek chiński jest śnieżnobiały i bardzo równy, a do tego niewielki. Z kolei jego skóra jest bardzo sucha i odchodzi od osnówki przy najmniejszym potarciu. Polski czosnek, zwłaszcza wiosną i latem, ma lekko różowe czy wręcz fioletowe zabarwienie. Skórka jest mięsista i jednocześnie, lekko śliska.
Czosnek chiński a czosnek polski — największą różnicę odczujesz w smaku
Wygląd to nie wszystko. Różnica pomiędzy czosnkiem polskim a czosnkiem chińskim najbardziej odczuwalna jest w smaku. Czosnek polski jest ostry i bardzo aromatyczny. Już jeden ząbek nadaje mocny smak potrawie. Z kolei czosnek chiński jest łagodny, a wręcz nieco słodki.
Część osób zauważa też różnicę w przechowywaniu czosnku. Czosnek chiński szybko pleśnieje, a do tego, nie kiełkuje. Z kolei czosnek polski po pewnym czasie może zacząć kiełkować, przechowywany w wilgotnym miejscy wypuści charakterystyczny szczypiorek. Czosnek chiński najczęściej sprzedawany jest w dużych supermarketach, z kolei czosnek polski sprzedawany jest na straganach i w lokalnych warzywniakach. Warto mieć to na uwadze w trakcie zakupów.
https://www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiado ... 56ee7&ei=9
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
Re: CEBULA - ONION, CZOSNEK - GARLIC
Kiedy sadzić czosnek? Wystarczy pilnować tych terminów, żeby cieszyć się obfitymi plonami
...
Kiedy sadzić czosnek? Najlepsze terminy
Czosnek można sadzić w dwóch różnych terminach — wczesną wiosną albo jesienią. Najlepszym terminem dla zimowego czosnku będzie październik albo początek listopada, dzięki temu zdąży wytworzyć system korzeniowy, przed pierwszymi przymrozkami. Jeśli boimy się, że przymrozki nas zaskoczą, warto zastanowić się nad posadzeniem czosnku jarego. Najlepiej jest sadzić go w marcu, ponieważ wtedy temperatury się stabilizują i jest mniejsze ryzyko przymrozków.
...
https://www.msn.com/pl-pl/styl-zycia/mo ... 6ab9&ei=10
...
Kiedy sadzić czosnek? Najlepsze terminy
Czosnek można sadzić w dwóch różnych terminach — wczesną wiosną albo jesienią. Najlepszym terminem dla zimowego czosnku będzie październik albo początek listopada, dzięki temu zdąży wytworzyć system korzeniowy, przed pierwszymi przymrozkami. Jeśli boimy się, że przymrozki nas zaskoczą, warto zastanowić się nad posadzeniem czosnku jarego. Najlepiej jest sadzić go w marcu, ponieważ wtedy temperatury się stabilizują i jest mniejsze ryzyko przymrozków.
...
https://www.msn.com/pl-pl/styl-zycia/mo ... 6ab9&ei=10
Pieniądz robi pieniądz a bieda robi jeszcze wiekszą biedę !!!
REKLAMA
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości